Tuinieren met de natuur.
Biologisch tuinieren en natuurlijk tuinieren zijn loten van dezelfde stam.  De natuurlijke omgeving is geen lastige bijkomstigheid, maar telt mee. Egels bijvoorbeeld. Egels eten slakken. Als we de slakken bestrijden met slakkenkorrels met methaldehyde dan doden we indirect de egel, die een natuurlijke opruimer van slakken is. De pad eet ook veel naaktslakjes. Voor biologisch tuinieren is de aanwezigheid van ''natuur'' eigenlijk de voorwaarde. De pad moet zich kunnen verbergen, mag niet uitdrogen. De egel moet zich kunnen verschuilen.(Heeft u wel eens gehoord van een egel, die de brokjes van de poes verorberde , terwijl de kat er klagelijk naast zat te miauwen?). We hoeven de egel niet te domesticeren. We mogen wel rekening met haar houden. Soms schrik ik wel eens van de  dode egels, verkeersslachtoffers op de weg,  s'ochtends als ik, net voor de file uit, naar Amersfoort rijd.
De opkomst van het akkeronkruid gele ganzenbloem is een welkome verlevendiging van de aanblik van de tuin. Aangevuld met de rode papavers en blauwe korenbloemen die het altijd wel doen. Het slangenkruid geeft een druk gezoem van bijen en hommels. Vroeger konden wij deze planten , die in onze kraam niet van pas kwamen, nauwelijks de baas. In deze tijd slagen wij erin om de natuur op grote schaal te elimineren. Planten die voor een bloeiende biotoop van flora en fauna nodig zijn, voor bijen en vlinders, zijn vroegtijdig vergiftigd met bestrijdingsmiddelen. De opbrengsten aan aardappels en mais en graan zijn onvoorstelbaar (d.w.z. voor de mens van 150 jaar geleden!) maar de natuur lijdt.  
Een bericht over verlies aan biodiversiteit in Nederland. Klik op de link hiernaast.
Wat zegt bijvoorbeeld de kweker en schrijver en veelgevraagd gastspreker Romke van de Kaa over onze ''relatie'' met de natuur?
"Een tuin is geen natuur. Het is een nabootsing, bijna een karikatuur. Maar als je  planten hebt, moet je insekten accepteren Daar zijn die planten voor!" En verder zegt hij:"Voor veel mensen begint in het voorjaar de oorlog. De oorlog tegen allerlei ongewenste  onkruiden en slakken: De oorlog tegen de natuur!"
De KNNV biedt zaden aan van inheemse planten die in de handel nauwelijks verkrijgbaar zijn .
Tuinieren met wilde planten? Dat is alternatief, leuk en aantrekkelijk voor vogels en vlinders. Maar… hoe kom je aan de benodigde zaden?
De KNNV-afdeling Hoorn/West-Friesland brengt een uitgebreide zadenlijst uit, waaruit u uw keuze kunt doen.
Deze lijst bevat korte informatie over 228 soorten meest inheemse wilde planten, zoals Grote Pimpernel of Duifkruid. Maar ook gebruikskruiden zijn vermeld, bijv. Koriander, Echte Salie en Cichorei en het keukenkruid Marjolein. Naast deze 228 soorten zijn er 6 mengsels verkrijgbaar voor ca. 4 m˛, bijv. vlinder- of vogeltuinmengsel, hommelplanten, schaduwplanten of mengsels op kleur. Zie het email adres hierboven om de bestellijst aan te vragen.
KNNV Natuur Infocentrum
DE HOORNBLOEM
Dorpsstraat 10A
1689 EV Hoorn
tel. of fax : 0229-230419
e-mail: dehoornbloem@hoorn.knnv.nl
We verwennen de bijen met een groenbemester als phacaelia op een vrijgekomen stukje grond..
Het lieveheersbeestje eet luizen, maar pas op: mieren beschermen luizen -ook tegen lieveheersbeestjes- om deze vervolgens te kunnen melken. Wie dat proces kan waarnemen in zijn tuin moet vaststellen, dat het leven in de tuin boeiender is dan men dacht.
Een bedekte grond, hetzij met organisch materiaal, als bijvoorbeeld stro, hetzij door geen plekje onbegroeid te laten, zorgt voor een afwisselend  rijk planten- bodem- en dierenleven. De tuin vormt een organisch geheel.
Als uw tuin dan een kruising is van siertuin, vruchtbomen en bessenstruiken, de vlier en de braam met stekels, composthoop en vijvertje met wat verwildering als schuilplek, ontstaat  het verborgen leven van de tuin. Onbekende kevers, spinnetjes, pissebedden, hun belagers...milliarden bacterien, sporen, schimmels. Voedt de bodem met houtsnippers, takkenresten - kortgeknipt, blad, gras alles van natuurlijke oorsprong en de tuin wordt een monument van leven en veel van wat er sinds 1850 verloren ging aan biodiversiteit (50 tot 55 %) kan - tenminste in uw tuin - weer terug komen.
Op de Holterberg fietste ik eens langs een veld dat helemaal was ingezaaid met phacaelia. Het fietspad lag een meter of twintig van het veld, maar omdat het zo stil was, hoorde ik de bijen en hommels die daar in ongekende hoeveelheden rondzoemden. De phacaelia is niet voor niets genoemd  "bijenbrood".
In de ekologische moestuin gebruiken wij phacaelia als groenbemester. Het houdt de voedingstoffen vast en kan na de vorst worden ondergespit als organische bemesting. Verrijking van het organische stofgehalte van de bodem. Misschien ook daarvoor ingezaaid op dat veld op de Holterberg. Misschien ook voor de opbrengst aan honing. Een bijenschans erbij.Hoe komen er anders ineens zoveel insekten voor, die in andere jaren niet dat phacaelia hebben en evenmin de oorspronkelijke rijkdom aan wilde bloeiende planten?   
Sommige '' kamperfoelie'' geurt heerlijk Wat zijn de gevolgen van de ''oorlog tegen de natuur''?
De korenbloem rapport
Tuinieren met respect voor de natuur doet Guurtje Kieft al haar hele leven. verslag van haar lezing in milieucentrum
'' de Kwekerij'' in Soest in 1999.
PDF.doc.
(klik op deze tekst).
Back Next