Een gebruiker.
Is het wel verstandig om dit openbaar te maken wil hij weten? Hoe dat zo? Wel een paar miljoen lezers en dan vertellen waar je vlierbessen vindt. Er zijn al zo weinig vlierbessen….
- We maken duidelijk, dat een website geen tv is en ook een tv-uitzending heeft niet die reikwijdte die hij aan het medium toedicht -. Vlierbessen zijn een democratisch gewas. Je kweekt ze niet speciaal, ze staan in de houtwallen, bij boerderijen, overal in het land waar bosjes zijn. Vogels zorgen voor verspreiding. Er rust eigenlijk geen eigendom op de vruchten. Toch valt het in Nederland niet mee om behoorlijke hoeveelheden te vinden.
Zelfs een tiental lezers die op een idee gebracht worden kunnen de opbrengst al dramatisch doen afnemen en denk dan ook nog eens aan de vogels, er blijft niets voor ze over! Een zo'n prozaisch gewas als de vlierbes zou even zeldzaam worden als een schaaltje met truffels en even kostbaar. Het is maar goed dat de mensen geen idee hebben van de potentiele waarde van deze vrucht.Toen ik geboren werd waren er misschien 10 miljoen Nederlanders .Op school leerden we dat er 12 miljoen waren en nu, zoveel jaar later,  zijn het er bijna zestien miljoen. Stelt u zich eens voor dat die bramen en vlierbessen willen plukken, dat leidt tot oorlog!  Neen, de Nederlanders hebben geen idee van de natuur en dat is maar goed ook.
Ze gaan liever winkelen. Zo blijft er voor ons nog wat te beleven en te halen. Als u mij garandeert dat er misschien een iemand vlierbessen zal gaan zoeken - en niet hele schoolklassen-  wil ik u wel vertellen hoe dat gaat.
Bovendien geen  concurrentie van vogels. Als je als alleenstaande tuiniert en rabarber op de tuin hebt dan is het snel teveel. Je eet tenslotte niet iedere dag rabarber, wat ook nog eens tot ontkalking van de botten zou leiden.
Nu heb je een geweldige oplossing achter de hand om de oogst te spreiden en te bewaren. De stoom-sapextractor!
Snijdt de rabarberstelen aan stukken stort ze in het vergiet, voeg beslist wat suiker toe (niet teveel!) en stoom de boel. Er is een flinke opbrengst aan sap dat je in de zomer op een warme dag uit de koelkast pakt. Schenk een glas in: wat een ontdekking, wat een bijzondere smaak! Als of er een engeltje over je .....
Wij laten de tuinder van de Jachthuislaan bij zijn herinneringen en geven u het advies om als u niet beschikt over een tuin om biologisch vruchtensap eens in de winkel te halen. Rabarbersap, echter, hoe kom je daaraan? Je moet het zelf maken en geproefd hebben! Misschien rabarber op het balkon?
De vlierbes is weinig smakelijk, maar het sap is dieprood en heeft een aantal gezonde eigenschappen. Het prettige van vlierbessen is dat een goede boom voldoende is voor vele, vele liters sap. Bovendien plukt het snel. Vervelend is soms dat er tussen de rijpe bessen nog groene zitten. Dat werkt zeer belemmerend. Kom dan later nog eens terug en hoop dat de vogels niet alles opeten. Zorg voor schone flessen en vul de pan met water, zet deze op het vuur, was de bessen en doe ze, liefst zonder steeltje, in het vergiet. De vingers en de handen krijgen snel gevoel voor het afrissen. Eventuele kneuzing van de bes doet het sap niet verloren gaan, want het loopt in het reservoir. Om smakelijk sap te krijgen moet er altijd biologische citroen doorheen. Neem bijvoorbeeld druiven om te mengen met de vlierbes. Een andere goede truuk is om er vruchtensuiker bij te mengen. Niet teveel, maar net genoeg voor een aangenamer smaak.
Mag ik u een andere suggestie aan de hand doen? Vlierbessen zullen het niet overleven als wij massaal gaan zoeken, maar er is een ander gewas. Dat gewas is rabarber. Een gemakkelijke groeier, makkelijk te vermeerderen.
Informatie over materiaal om in te maken
Een manier om de oogst te bewaren is het maken van jam. Dat hoeft niet alleen met vruchten te gebeuren!
Leest u maar.
I
Ieder jaar is er de eerste woensdag van augustus een jammarkt in Neede.
Ooit was er een jamfabriek in Neede, deze sloot haar poorten al voor de tweede wereldoorlog, maar de gemeente heeft de jam voor het toerisme opnieuw als thema gekozen. En zo is er de jaarlijkse jammarkt, die ieder jaar duizenden bezoekers trekt. Een bijzonder recept op de jammarkt werd aangeboden door een opticien, die gebruik maakt van het verband dat gelegd wordt tussen het goed kunnen zien en het eten van worteltjes.
Wortel - sinaasappeljam.
800 gram wortelen (geen waspeen), 2 sinaasappelen, 1 kg. geleisuiker, 1 dl citroenbrandewijn.
U wast en raspt de wortelen en de sinaasappelschil. Daarna perst u de sinaasappels uit. Het sap hiervan voegt u met de geleisuiker en de geraspte schil toe aan de wortelen. Dit alles laat u nog vier minuten borrelend koken. na het koken voegt u de citroenbrandewijn toe.
Zelf heb ik de citroenbrandewijn vervangen door het sap van twee citroenen. Hoe fijner de wortelen geraspt zijn hoe delicater, maar ook wat grover geraspt geeft het een heerlijke jam!
Hiernaast staan enige stoomsapextractors. Bijvoorbeeld te bestellen bij Bolcom.