Composteren.
Het afval van de tuin wordt versneld afgebroken, als wij het kleingemaakt aan de composthoop toevoegen.
Wormen in de composthoop zijn onmisbaar en leveren zulke puike meststof, dat er na deze ontdekking zelfs wormenmest wordt geproduceerd door hopen te enten met wormen.
Als stedelingen staan we behoorlijk ver van de natuur, maar we begrijpen wel dat we geen televisietoestel op de composthoop kunnen gooien een ge”shredderde” fiets misschien nog wel, al is het niet raadzaam. Onze industriele produktie bestaat uit stoffen en verbindingen, die niet in de natuur passen. Het organische geheel is verstoord door vreemde stoffen met  schadelijke uitwerking op natuurlijke processen. Belangrijk is om het onderscheid aan te brengen tussen chemische en industriele produkten en de produkten van moeder natuur.
In de compsthoop en op de tuin moeten deze twee werelden elkaar niet ontmoeten. Ontkomen doe je niet aan synthetische stoffen. Wat gebeurt er met de roet in uitlaatgassen? Het zal wel weer neerslaan op de grond. Wat gebeurt er met de slijtlaag van 24.000.000 miljoen autobanden. Het komt in de omgeving, spoelt weg door het riool. Het riool, dat als het overloopt in sloten en de koeien het daardoor vervuilde slootwater drinken, het deze koeien ziek maakt.
Een mooi voorbeeld van een nauwgezette composteerder is de, al eerder op deze website genoemde, voormalige burgemeester van Soest, de heer de Widt: Alvorens hij zijn theezakje toevoegde aan de composthoop, zo liet hij eens weten in een interview, haalde hij eerst het nietje eruit. Kijk, die heeft het beter begrepen dan wij!
Ossekracht of paardekracht is niet vergelijkbaar met tractoren en auto’s.  Het leuke van de biologische tuin is om terug te ontdekken wat er niet in past. Wat niet op de composthoop kan, moet je weglaten. Daar krijg je een harmonische omgeving van. Het is moeilijk om niet toch die spullen te gebruiken die in elke winkel voor handen zijn. Plastic folie, verf, kunststof tuinstoelen, bladblazers, electrische heggescharen. Het kan natuurvriendelijker en rustgevender. Neem onbehandeld hout. Kastanjehouten afscheiding is duurzaam. Maak een takkenwal! Plant een heg! Hou de tuin levend: dat is ekologisch!
In het blad van de vereniging Velt wordt enige malen geschreven over compost en zijn werking. Voor goede informatie over dit onderwerp: